úterý 26. března 2013

Cottage sýr

Pekny vecer.....

Na dnesek jsem si pro vas pripravila vice clanku a doufam,ze se vam budou libit.Zacnu tim prvnim ato potravinou zvanou syr cottage.

Co to je cottage syr?
Zvlastni hrudkovity syr s chuti a vuni tvarohu.Je vynikajici,nizkotucny a jeho vyuziti je ruznorode.

Pochází z Anglie
Původ sýru s názvem cottage cheese hledejme na anglických venkovských farmách. Cottage totiž původně znamená chalupa a pro lepší představu jde o věc asi tak typickou jako je na Slovensku bryndza. Vyrábí se z mléka kombinací sladkého a kyselého srážení a to díky speciálním mlékařským kulturám.

Správně vyrobený sýr by neměl plavat v mléce, smetaně či syrovátce, zrnka sýra mají být na první pohled dobře viditelná, pevná a jen jemně obklopena „omáčkou“ ze smetany. Ale nejdůležitější je zářivě bílá barva.

 Je přínosem pro naše zdraví a to nejen pro obsažený vápník. Bakterie mléčného kvašení mají pozitivní vliv na trávení. Navíc není příliš kalorický, protože se vyrábí většinou z nízkotučného mléka a tak se hodí pro redukční diety, ale i jako součást racionální stravy. Možná jeho nízkou energetickou hodnotu oceníte při večeři, protože je navíc velmi lehce stravitelný. Hodí se tedy pro každého, od nejmenších dětí až po sportovce, lidi po nemoci či pro seniory.

Jak ho jíst?

Nejlepší je jen tak, na chleba s máslem nebo na čerstvý celozrnný rohlík. 
Ovšem klidně ho použijte i jako dresing na zeleninové saláty, na těstoviny, na rýži či jako chuťovou variaci přílohy k pečenému masu. Opravdu skvělý je cottage v kombinaci s čerstvými rajčaty, olivami nebo tuňákem.

Ačkoliv obchody nabízejí hodně ochucených variací, můžeme si samozřejmě cottage ochutit doma – výborný je s pažitkou, křenem, česnekem, olivami, papričkami nebo bylinkami či červenou sušenou paprikou. Fantazii se meze nekladou, klidně zkuste své oblíbené koření.

S marmeládou nebo do ovoce

A na závěr ještě jeden tip od opravdových labužníků. Ostatně proč ne, když jíme na sladko tvaroh? Protože cottage není nijak zvlášť solený, můžeme jeho neochucenou variantu zkusit využít na sladko. S marmeládou jako dezert nebo jako ozdoba na ovocné saláty. Můžete klidně vykouzlit i zdravý pohár s ovocem, cottage sýrem, medem, oříšky…

JA SI COTTAGE DELAM NASLADKO,JIM HO JEN TAK NA CHLEBE,NEKDY SI HO DAVAM HOLEJ BEZ NICEHO NEBO NAHRAZUJI MASLEM A SYREM :-)
NEJVICE JSEM SI ALE ZAMILOVALA COTTAGE NA SLADKO A TAK SI HO TED VETSINOU PODAVAM SE STROUHANYM JABLKEM A SKORICI....recept najdete zde




2 komentáře:

  1. mně moc cottage nechutná, ale na sladko bych ho vyzkoušet mohla:)

    OdpovědětVymazat

BUDU RADA ZA KAZDY KOMENTAR :-)
A BUDU RADA ZA KAZDOU VASI RADU OHLEDNE HUBNUTI:-)
URAZLIVE KOMENTARE BUDOU IHNED SMAZANY....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...