čtvrtek 21. února 2013

CO JE TO SMAKOUN A RECEPTIK ME DNESNI VECERE

Pekny podvecer...pred chvili jsem si dodelala veceri......mnam,mnam veceri :-)A jdu se s ni s vami podelit....

Ze zacatku zacnu povidani neco o potravinach,ktere jsem pouzila ve sve veceri....

SMAKOUN-Definice šmakouna je velice krátká, jedná se o plátek bílkovinné hmoty, která je vyrobena z čistých vaječných bílků, tedy z albuminu. Z bílků se speciální technologií stanou slisované plátky. Vzhledem se podobají vařenému drůbežímu masu. Mnohým již jistě svítá, že se zřejmě jedná o více či méně povedenou náhražku masa. Musím říci, že,dle mého názoru, je povedená velice. Zejména uzený šmakoun chutná v pokrmu velice dobře. Dalším, co lze šmakounovi přičíst k dobru, je, že proces jeho výroby byl vyvinut v České republice.
Jak jsme již "nakousli", kromě šmakouna dochuceného soli lze zakoupit i uzeného šmakouna, který pokrm příjemně provoní slaninovým aroma. Další specialitou je ochucený plátek, který rovnou můžete položit na rozpálený gril. Někdy se šmakoun přidává i do různých masových směsí, aby se snížila jejich kalorická hodnota. 

Potěšující je, že šmakouna lze zakoupit i v běžné maloobchodní síti a nemusíme se tedy trmácet jedině do prodejen zdravé výživy.



Šmakoun a obsah živin

 Zhruba 250 KJ ve 100 gramech produktu je zhruba tolik, jako bychom snědli menší sladké jablko nebo broskev. Šmakoun navíc neobsahuje téměř žádný tuk ani sacharidy, je ovšem velice bohatý na bílkoviny. Je tedy ideálním doplňkem stravy při redukční dietě, vysoké procento proteinů vítají i sportovci. Na rozdíl od masa v sobě šmakoun nemá cholesterol. Šmakoun má nízký glykemický index, tudíž zasytí na delší dobu. 

Šmakoun v kuchyni 

Použití šmakouna je všestranné. Hodí se nejen tam, kde bychom běžně použili maso, ale i ke studené kuchyni, protože se nemusí tepelně upravovat. Jeho použití je tedy snadné a rychlé. Sám o sobě však příliš chutný není a musí se tedy dochutit, což ostatně i maso. Takže při jeho přípravě popusťme uzdu fantazii a vesele kombinujme koření a bylinky.

Vynikající je například obalit proteinový plátek v trojobalu a osmažit ho jako řízek. Uzený šmakoun výtečně provoní jakýkoliv pokrm, zkusme třeba zapékané testoviny. Zkusit můžeme ale i guláš, čínu či rizoto. Nedávno jsem dokonce jedla knedlíky plněné robi masem a šmakounem, chutnaly opravdu výtečně a chuti masa se tato racionální náplň téměř vyrovnala. Co víc, šmakoun se dá i grilovat. Studený šmakoun lze dobře využít jako příměs do osvěžujících letních salátů.

Máte-li z používání a konzumace šmakouna předsudky, určitě ho ochutnejte. Třeba si u vás najde čas od času své místo, i když jste zapřísáhlými masožravci. 
Ja smakouna neznala....doporucila mi ho kdysi Dominika a ja si ho zamilovala.Nedavam si ho tedy pravidelne,ale obcas si ho dam,je super na doplneni bilkovin.
CUKETA-Cuketa se používá především v kuchyni, a to na mnoho způsobů. Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se jako bramborák i řízek, griluje se a výtečná je též cuketová polévka. Méně známé jsou recepty na sladkosti, saláty, pizzu či knedlíky. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné. Ve Francii je známá jako zásadní přísada do ratatouille.
Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Mladé cukety ani není třeba loupat. Častá sklizeň navíc rostliny nutí do remontantnosti (opakované plodnosti).Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4% sacharidů.Nejcennější je vysoký obsah karotenu (až 5 mg %, jako např. u papriky) a minerálních látek , např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli.

RAJCATA- Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdcekrevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Cuketa se šmakounem

Ingredience

1 mladá cuketka, 3 rajčata, 1 kousek šmakouna (100 g), 3 stroužky česneku, 1 lžička oregana, sůl, 1 lžíce  oleje

Postup

Cuketu, rajčata i šmakouna nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cuketu a lehce orestujeme. Přidáme rajčata, rozmačkaný česnek, osolíme, okořeníme a smažíme, dokud se nevypaří většina puštěné vody. Pak přidáme šmakouna, promícháme a necháme pořádně prohřát.

inspirace:babiccine recepty




9 komentářů:

  1. Shmaky je super! Ja ho pouzivam napriklad do salatov namiesto balkanskeho syru...alebo skuste 2 diely najemno struhanej mrkvy, 1 diel struhaneho Shmaky, biely jogurt, sol, cerstvo mlete korenie a citronova stava, mnamka.

    OdpovědětVymazat
  2. To může být dobrota. :))
    Také ho chci vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kriss,doporucuji.....je vybornej......ja si ho vzdy tepelne upravuji

      Vymazat
  3. holky, a kde se dá ten "ŠMAKOUN" sehnat? Já jukala v Kaufu atd.. a nenašla. Je v tom jídelníčku Havlíčka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klari,v kauflandu ho maji nad cottagem uplne nahore.....kdyz tak se jich tam zeptej.....stoji 20kc.....,jinak ho sezenes i v albertu a v tescu take myslim....

      Vymazat
    2. no jo,to jsem ho blbě hledala.Já hledala u musli a ne u cottage :-D Příště budu vědět :-)
      Díky za radu

      Vymazat
  4. tak ten uzeny me laka...mam presne rada tu vuni v jidle, takze tohle vypada super..jen si vubec nedokazu predstavit jak to muze chutnat, resp.jakou to ma konzistenci..ale az budu priste v kaufu, snad nezapomenu a prihodim ho do kosiku, vazne jsem na to zvedava:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rekla bych,ze ten uzeny je lepsi,jak ten normalni...dekuji :-)chut se neda asi ani popsat,ale je to proste mnam :-)

      Vymazat

BUDU RADA ZA KAZDY KOMENTAR :-)
A BUDU RADA ZA KAZDOU VASI RADU OHLEDNE HUBNUTI:-)
URAZLIVE KOMENTARE BUDOU IHNED SMAZANY....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...